sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Kulttuurien johtaminen

Luennon aiheena oli kulttuurien johtaminen sekä kestävä johtaminen. Kulttuurilla tarkoitetaan tietoa, jota ihmiset käyttävät tulkitakseen ympäröivää maailmaa erilaisten merkitysten kautta, jotka näkyvät kielen, symbolien ja artefaktien muodossa. Kulttuureihin kuuluu normeja, jotka ovat erilaisia ääneen sanomattomia oletuksia ja epävirallisia sääntöjä

Organisaatiokulttuurilla tarkoitetaan yritysten sisäisen kulttuurin, normien ja arvojen muodostamaa kokonaisuutta. Organisaatiokulttuuriin kuuluu erilaisia näkyviä ja näkymättömiä asioita, joista näkyvät asiat ovat pelkkä jäävuoren huippu. Kulttuuri jaetaan Edgar H. Scheinin mallissa kolmeen tasoon, joista ensimmäiseen tasoon kuuluvat artefaktit (fyysiset ominaisuudet kuten arkkitehtuuri, kalusteet yms.). Toiseen tasoon kuuluvat ihmisten tai ihmisryhmien kannattamat erilaiset tunneperäiset arvot ja uskomukset. Kolmas taso muodostaa kulttuurin ytimen. Siihen kuuluvat perusolettamukset (tai normit), jotka alitajuisesti muokkaavat arvoja ja artefakteja.

Nykyään työntekijät valitsevat työpaikkansa omien arvojensa pohjalta kasvavissa määrin, ja työyhteisön toimimisen kannalta on tärkeää ett‰ työntekijän ja yrityksen arvot kohtaavat. Rekrytointivaiheessa pitääkin mietti‰ rekrytoidaanko työtehtävään pätevin vai sopivin työntekijä. Tämän takia olisikin tärkeää, että organisaatiokulttuuri olisi mahdollisimman näkyvää, jotta hakijoista voitaisiin aina valita se paras. Usein yhteensopivuus kuitenkin ratkeaa vasta työsuhteen alettua. Organisaatiokulttuuria voidaan tehdä näkyvämmäksi erilaisten virallisten ja epävirallisten viestinnän väylien kautta. Menestyviä yrityksiä usein yhdistääkin selkeä käsitys omista vahvuuksista, tavoitteista ja arvoista.

Kulttuurilla on erilaisia näkökulmia, joita ovat esimerkiksi yhdentymisnäkökulma, erottamisnäkökulma ja pirstaleisuus. Yhdentymisnäkökulmassa on olemassa yksi vahva ja yleisesti hyväksytty kulttuuri, jossa vallitsee laaja yksimielisyys hyväksytyistä arvoista. Yhdentynyt kulttuuri johtaa suorituskykyyn. Mielestäni tämä näkökulma kuulostaa suuremmassa mittakaavassa utopialta. Yritysmaailmassa se saattaa toimia pienemmissä, muutaman hengen yrityksissä. Erottamisnäkökulmassa on useampi kuin yksi kulttuuri ja kulttuurit vaihtelevat. Erottamisnäkökulmassa alakulttuureista voi ajan kuluessa tulla laillisia valtakulttuureja. Tämä näkökulma mielestäni toteutuu valtioiden tasolla ja suurissa, monikansallisissa yrityksissä. Pirstaleisuudessa kulttuurit ovat nimensä mukaisesti pirstaleisia, epävakaita ja tilapäisiä. Pirstaleisuudessa kulttuurien tutkiminen vaatii syvähaastatteluja, osallistuvaa havainnointia ja yksityiskohtaisia tapaustutkimuksia. Tälläistä lienee havaittavissa huonosti johdetuissa, olemattoman identiteetin omaavissa yrityksissä. Itselleni yllämainitut kulttuurinäkökulmat olivat uusia asioita.

Etiikka pohtii oikeaa ja väärää. Yritysmaailmassa etiikka on kova keskustelun aihe. Esimerkiksi Milton Friedmanin näkökulman mukaan yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa, mikä ei mielestäni ole täysin väärin. Mielestäni voitontavoittelun maksimointi on täysin OK niin kauan kun se ei tapahdu ympäristön tai muiden ihmisten kustannuksella. Esimerkiksi Volkswagenin päästöhuijaukset tai sademetsien tuhoaminen ovat mielestäni tuomittavia tekoja. Hyvällä etiikalla on mahdollista myös ansaita, mitä ei liian usein näe. Hyvät toimintatavat ovat yrityksille hyvää markkinointia, mikä voi johtaa suurempiin voittoihin. On sääli huomata, että kokonaisvaltaisesti pyritään siirtymään kohti kestävää ja ns. "vihreää" tulevaisuutta, mutta suuret organisaatiot polkevat kehitystä porsaanrei'illä mm. siirtämällä toimintaa valtioihin, joissa päästörajoitukset ovat olemattomat.


Aihe on mielenkiintoinen ja sitä opiskellessa tuli opittua monta uutta asiaa. Aiemmin en ole esimerkiksi osannut ottaa brändin merkitystä huomioon muuten kuin asiakkaan näkökulmasta. Selvisi että sillä on myös suuri merkitys yrityksen yleisen hyvinvoinnin ja menestymisen kannalta. Kulttuureista tuli myös opittua hieman "teoriaa" - asia jota olen aina pitänyt hieman itsestäänselvyytenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.